PHP’yi tanıyalım
PHP “Hypertext Preprocessor” ifadesinin kısaltmasıdır ama tanımlama olarak “Personal Home Page” şeklindedir. Yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı bir betik dilidir. PHP betikleri sunucuda çalıştırılır, indirmek ve kullanmak ücretsizdir. İlk kez 1995 yılında Radmus Lerdorf tarafından üretilmiştir. Geliştirilmesi hala PHP topluluğu tarafından devam ettirmektedir
Betik dili: İngilizcesi “Scripting Language” veya “Script Language” dir. Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ve kullanıcı ile sistem arasındaki bağlantıyı kurmak için kullanılan sistemin yorumlayabildiği dillere “Betik” dili denir.
JavaScript ve Python gibi programlama dillerinin alt kümesidir. Aralarındaki fark ise PHP genellikle sunucu taraflı iletişim için kullanılırken JavaScript ise hem frontend ve backend için kullanılır. Python ise sadece istemci tarafı için kullanılmaktadır (backend).
* Çok önemli bir ayrıntıdan söz edeceğim PHP tarayıcılar tarafından kendi kod dizimi şeklinde gözükmez bunun yerine sistemin çevirdiği html kod şeklinde gözükür.*
PHP ile neler yapılabilir ?
- Veritabanı bağlantısı üzernden yaptığınız işlemleri kayıt ederek dinamik ve canlı bir sistem kurabilirsiniz.
- Hosting üzerinden dilediğiniz dosya işlemleri: okuma, yazma, silme kopyalama ve yükleme işlemleri.
- Form verilerini alabilir ve çerez kullanımını sağlayabilirsiniz
- Verileri şifreleyip, güvenlik duvarı oluşturabilirsiniz.
Avantaj: Ayrıca PHP Windows Linux, Unix macOS ve buna benzer platformlarda çalışabilir. Apache, IIS gibi sunucularla da uyumludur.
Neden PHP ?
- PHP kullanmanın iyi bir yararı, MySQL dahil birçok farklı veritabanı diliyle etkileşime girebilmesidir.
- Hızlı Yükleme Süresi — PHP, daha hızlı site yükleme sağlar. PHP kodları, ASP’den çok daha hızlı çalışır çünkü ASP, ek sunucu ve COM tabanlı bir mimari kullanırken kendi bellek alanında çalışır.
- PHP ile çalışırken, programla ilişkili çoğu araç WordPress gibi açık kaynaklı yazılımlardır, bu nedenle onlar için ödeme yapmanız gerekmez. ASP’ye gelince, programlarıyla çalışmak için ek araçlar satın almanız gerekebilir.
- ASP programlarının IIS yüklü Windows sunucularında çalışması gerekir. Hosting şirketlerinin, ASP’nin çalışması için bu bileşenlerin her ikisini de satın alması gerekir, bu genellikle aylık barındırma hizmetleri için daha pahalı bir maliyetle sonuçlanır. Öte yandan, bir PHP ek bir ücret ödemeden barındırma sağlayıcısı aracılığıyla kullanılabilen bir Linux sunucusunda çalışabilir.
PHP ile hazırlanmış siteler
- Wikipedia
- Tumblr
- Wordpress
- MailChimp
- Slack
Özetle, PHP’nin birçok avantajı vardır ve burada listelenenler PHP’nin başarısının nedenlerinden sadece birkaçıdır. Pek çok kişi PHP’yi kullanmak için kendi nedenlerini sunacaktır — ve bu gerçek tek başına PHP’nin gücünün ve esnekliğinin bir kanıtıdır.