Neden Dünyanın Önde Gelen Şirketleri Hala PHP Geliştiriciler İle Çalışıyor ?
PHP (Hypertext Preprocessor) programlama dili, kurulduğu 1994 yılından bu yana en çok ihtiyaç duyulan ve popüler programlama dillerinden biri olmuştur. Peki, uluslararası ICLT endüstrisinde PHP’nin uzun ömürlü olmasının sırrı nedir? PHP neden asla ölmez? Dünyanın önde gelen web siteleri neden PHP programlama dilinde geliştirildi ve o zamandan beri neden ana teknoloji yığınlarına dahil ettiler? Neden işletmeler PHP programcıları ve Laravel geliştiricileri işe alıyor? PHP geliştirme önümüzdeki yıllarda da bu kadar popüler kalacak mı?
PHP’nin tarihi
PHP programlama dili 1994 sonbaharında Rasmus Lerdorf tarafından tasarlandı. Başlangıçta, Lerdorf’un çevrimiçi özgeçmiş görüntüleyenlerini izlemek için yayınlanmamış sürümlerini kullandılar. Sonunda, PHP’nin ilk sürümü bir yıl sonra, 1995'in başlarında herkesin kullanımına sunuldu. O zamanlar, Personel Ana Sayfa Araçları olarak biliniyordu. O zamanlar ana sayfaların geniş kullanımında olan, örneğin ziyaretçi defterleri, sayaçlar ve diğer benzer şeyler gibi sınırlı sayıda makro ve yardımcı programı anlayan basit bir paket motoruna sahipti.
1995 yılının ortalarında, Personel Ana Sayfası Araçları’nın 2. sürümü PHP/FI sürüm 2 adıyla yayınlandı. Form Yorumlayıcı ve mSQL desteği ile birlikte çalıştı. FI, HTML form verilerini yorumlayan başka bir paketten geldi.
PHP’nin yeni sürümü muazzam bir hızla büyüdü. İnsanlar onu seviyor gibiydi ve koda katkıda bulunmaya başladı. Daha fazla başarısını sergiledi ve 1997'de ayrıştırıcı(parser) Zeev Suraski ve Andi Gutmans tarafından sıfırdan yeniden yazıldı ve inanılmaz bir şeyin başlangıcını veren PHP sürüm 3'ün temelini oluşturdu.
Şimdilerde PHP
Bugün PHP, dinamik ve etkileşimli web siteleri ve web uygulamaları geliştirmek için kullandığımız back-end amaçlı bir betik dilidir. İşletmeler, veritabanlarını yönetmek, oturum takibi yapmak, e-ticaret web siteleri oluşturmak, ERP yazılım çözümleri ve çok daha fazlası için PHP geliştirmeyi kullanır.
PHP, HTML’e gömülü ilk sunucu taraflı dillerden biridir. Veri için harici dosyaları çağırmadan web sayfalarına yeni işlevler ekleme sürecini kolaylaştırır.
PHP ayrıca MySQL, PostgreSQL, Oracle ve Microsoft SQL Server gibi birçok popüler veritabanlarıyla uyumludur.
PHP’nin Ana İşlevleri şunları içerir:
● Kolay güncellenebilir dinamik sayfa içeriği oluşturma,
● Sunucu üzerinde dosya oluşturma, açma, okuma, yazma ve sonlandırma,
● Form veri işlemleri (GET,POST vb) ,
● Çerez gönderme ve alma,
● Kullanıcı erişimini kontrol etme,
● Kullanıcı verilerini şifreleme.
Bu özellikler sayesinde, farklı sektörlerden birçok şirket özel PHP programcılarını işe alıyor.
W3Techs’e göre, tüm web sitelerin %78,9'u sunucu tarafında PHP programlama dili kullanıyor. Sonuç olarak, 10 web sitesinden yaklaşık 8'i PHP’yi şu ya da bu şekilde kullanıyor. Başka bir deyişle, PHP internette o kadar popülerdir ki, şimdi ölse bile, PHP’de geliştirilen tüm bu büyük web sitelerinin desteği, uzun süreli çalışmasını ve etkisini sağlayacaktır.
SimilarTech statistics verilerine göre PHP’nin nasıl bir popülariteye sahip olduğu aşağıdaki gibi :
İlk 5'te ABD, Rusya, Japonya, Almanya ve Fransa yer alırken, onu İtalya, Çin, Güney Kore ve Hindistan takip ediyor.
PHP Framework’ler
Laravel
Symfony
Zend
Yii
CodeIgniter
vb bir sürü framework vardır.
Tüm frameworkler farklı avantajlara sahip ve PHP yazılım çözümlerine ihtiyaç duyan birçok işletme sahibinin, uygun PHP çerçevesini seçme gibi zorlu bir kararla karşılaşması doğaldır. Tüm bu çerçeveler açık kaynaklıdır ve herhangi bir lisans ücreti gerektirmez. Bu PHP çerçevelerinden bazıları tam yığın web çerçeveleri kategorisine girerken, diğerleri mikro çerçevelerdir. Çoğu, veri işlemeyi sunumundan ayıran Model Görünüm Denetleyicisi (MVC) tasarım modelini takip eder.
MVC süreci basittir. Model, iş mantığını ve uygulama verilerini Görünüme (sunu katmanı) kaydeder. Kullanıcı, Görünüm ile etkileşime girer ve Denetleyici aracılığıyla talimatları girebilir. Kontrolcü bu komutları Modele verir ve döngü devam eder. Kısacası, Model verilerle, Görünüm görünümle ve Denetleyici davranışıyla bağlıdır.
Laravel: En Popüler ve Talep Edilen PHP Çerçevesi
Laravel (2011'de piyasaya sürüldü), karmaşık uygulamaları güvenli bir şekilde işleyebildiği ve hızlı uygulama geliştirmeyi kolaylaştırdığı için en popüler PHP çerçevesi haline geldi. Etkileyici ve zarif bir sözdizimine sahiptir. Kimlik doğrulama, yönlendirme, oturumlar vb web projelerinin benzer görevlerini basitleştirir ve hızlandırır. Temiz bir mimariye sahiptir ve besteci(composer) dostudur.
PHP Websiteleri Viral Olmaya Devam Edecek
Bazı programlama dilleri, belirli yazılım çözümleriyle yakından ilişkilidir. Örneğin, Makine öğrenimi (ML) veya Yapay Zeka (AI) hakkında konuştuğumuzda Python aklımıza geliyor. Ölçeklenebilir ve hızlı bir web sitesi oluşturmak istediğinizde ilk tercihiniz olarak PHP geliştirmeyi seçmeniz öngörülebilir.
PHP’nin geliştirme maliyetleri düşüktür
PHP 1994'ten beri var ve kendi kimliğini yarattı. Açık kaynak kodlu sunucu taraflı bir programlama dili olduğu için PHP geliştirme sürecinde geliştirme maliyetlerini genel olarak azaltabilirsiniz.
Bununla birlikte, PHP geliştirme fiyatları da belirli ülkelere göre önemli ölçüde değişmektedir. Örneğin, Talent.com’a göre Kanada’da ortalama bir PHP geliştiricisinin yıllık maaşı 80.000–100.000 $ arasındadır. Avustralya’da, bir PHP web geliştiricisinin yıllık maaşı 90.000 ile 110.000 $ arasında değişmektedir.
PHP Güvenlidir
PHP, diğer sunucu taraflı diller kadar güvenlidir. Kodun güvenlik açığı veya güvensizliği, dile veya araçlara değil, onu yazan kişilere bağlıdır.
PHP Topluluğu
Uzun geçmişi ve popülaritesi nedeniyle PHP, yıllar boyunca güçlü bir topluluk geliştirmiştir. PHP geliştiricilerinin sayısı önemli ölçüde yüksektir. Aldığımız soruların neredeyse hepsini forumlar ve bloglarda bulabilirsiniz.